5 zdravstvenih rizika kojima se izlažete dugim sedenjem na WC šolji

1. Konstipacija (zatvor)

Budimo iskreni: većina nas ne unosi dovoljno vlakana u svoj organizam kroz ishranu, a takođe pijemo nedovoljnu količinu vode.

Nedostatak ove dve ključne stvari u prevenciji konstipacije, zajedno sa nepravilnim položajem tela u toaletu, rezultira nekompletnom eliminacijom hrane iz organizma, i loša su kombinacija koja uzrokuje tešku i suvu stolicu. Ovakvu stolicu uopšte nije lako eliminisati, a to smo svi osetili na svojoj koži.

Nažalost, to je postala svakodnevica gotovo polovine odraslog stanovništva. Ali, to je samo početak neprijatnosti.

2. Hemoroidi

Tvrda i suva stolica nosi sa sobom mnogo naprezanja (koje se može izbeći). Taj pritisak pri naprezanju uzrokuje pojavu hemoroida, koji često mogu biti veoma neprijatni i bolni.

Hemoroidi predstavljaju proširene i upaljene vene unutar ili oko analnog otvora, koje povremeno i krvare tokom ili nakon intenzivnog napora da eliminišemo tvrdu stolicu.

Ali, koliko god da su hemoroidi neprijatni, oni nisu najgore što nas može zadesiti.

3. Bolest debelog creva

Kompletno i često pražnjenje pomaže dobrom zdravlju debelog creva. Mnoge studije pokazale su da nekompletno pražnjenje debelog creva uzrokuje njegovo oboljevanje, uključujući i kancer debelog creva.

Kada nastane gomilanje u debelom crevu, naše telo ne može da apsorbuje sve hranljive materije iz hrane koju konzumiramo, ostavljajući nas bez energije koju bismo imali da su naša creva zdrava.

4. Urinarne poteškoće i infekcije

Uriniranje je obično lakše i jače kada se žene postave u poziciju čučnja. Bešika se na taj način prazni kompletnije nego prilikom sedenja ili „lebdećeg” položaja.

Čučanje može pomoći da se redukuju epizode infekcija urinarnog trakta, u smislu smanjenja njihove učestalosti i intenziteta.

To su dobre vesti!

5. Problemi sa karličnim dnom

Karlično dno je mišić koji je na oko nevidljiv, ali ima izuzetno bitnu ulogu u zdravlju čoveka. On je podrška unutrašnjih organa (materice, creva, bešike, uretre) i čuva ih od prolapsa.

Karlično dno ima veoma važnu ulogu u mehanizmu zatvaranja mokraćne bešike (te ukoliko je slab dolazi do inkontinencije).

Jedan od glavnih uzroka problema sa karličnim dnom je naprezanje u toaletu. Sedeća pozicija uzrokuje veliki pritisak na anorektalni ugao debelog creva, čineći da donji deo debelog creva padne i štrči uz vaginalni zid. Nervi karličnog dna mogu se zaštititi čučanjem tokom pražnjenja debelog creva ili uriniranja.

I muškarci mogu patiti od poremećaja karličnog dna, te im se takođe preporučuje čučeći položaj prilikom pražnjenja creva.

faktu-broj-jedan-u-terapiji-hemoroida
  • Brzo otklanja krvarenje, bol i svrab
  • Ubrzava proces regeneracija tkiva
  • Najprodavaniji lek za hemoroide u Srbiji u prethodnih 5 godina *
  • Lek je proizveden u Nemačkoj
  • Samo za rektalnu upotrebu

* IMS Srbija Novembar 2014

Ne sadrži kortikosteroide